Ezelstal De Edelingen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Over de ezels

De ezel is lid van de familie van paardachtigen en heeft als kenmerken lange oren, een pluim aan het eind van de staart, en een groot uithoudingsvermogen. Het geluid dat ezels maken noemt men: balken.

"Tamme" ezels zijn goed bruikbaar zowel als lastdier, als trekdier en als rijdier.Het voordeel van ezels ten opzichte van paarden is dat zij kleiner zijn, beter bestand tegen extreme klimatologische omstandigheden en makkelijker te hanteren en te voeden. Vooral op bergpaden is hun tredzekerheid een pré..

De reputatie van ezels dat zij eigenzinnige dieren zijn, heeft vooral te maken met hun bijzondere intelligentie en voorzichtigheid. Ezels zijn in tegenstelling tot paarden geen vluchtdieren. Hun herkomst uit bergachtige omgevingen maakt dat zij bij gevaar compleet verstarren. Ze zijn daardoor niet met dwang te porren wanneer men ze wil aandrijven in situaties waar zij gevaar in zien. De stress zal eerder hun halstarrigheid vergroten. Is eenmaal hun vertrouwen gewonnen, dan tonen zij hun vriendelijke en volgzame aard.

Mannelijke ezels heten ezelhengsten. Vrouwelijke ezels ezelinnen. Jongen van ezels heten ezelsveulens. Gecastreerde (gesneden) ezelhengsten heten oenen of klunzen, of ruinen.

Een ezel is een fantastisch dier. Zeker niet zo lastig of koppig en eigenwijs als mensen vaak denken, het  is een geweldig dier mits goed getraind. Een hele leuke reisgenoot die u zal verbazen over zijn kunnen en makken. U zult het zelf ervaren, wandelen met een ezel werkt ontspannend en u zult zich aanpassen aan het tempo van de ezel en meer genieten van  de omgeving.

Onze ezels zijn gewend aan het lopen met mensen die ze niet kennen. Wilt u echter ook met uw hond met een ezel wandelen, dan is een "kennismakingstestje" wel noodzakelijk.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu